Univerzální lité těsto na 8 druhů moučníků, možná i více
- 400 g prosáté polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 2-3 vejce
- 7 lžic oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- mléko
- špetka soli
-
Vlažným mlékem běžným způsobem zpracujeme přísady v lité těsto. Z tohoto těsta lze připravit řadu moučníků:
1) bábovka - do poloviny těsta lze přidat kakao rozmíchané s lžící mléka a je bábovka mramorovaná
2) bábovka mandlová (ořechová) - do těsta přidáme sekané mandle nebo ořechy a rozinky namočené v rumu, do hřbetu bábovky na vymazanou a strouhankou vysypanou formu vložíme půlky mandlí nebo ořechů
3) bublanina - na těsto rozprostřené do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku klademe třešně, višně nebo jiné ovoce
4) mramorový koláč - do poloviny těsta přidáme kakao rozmíchané s lžící mléka (podle potřeby) a na vymaštěný a vysypaný pekáček nebo menší plech s vyšším okrajem klademe vždy 1 lžíci tmavého a jednu lžíci světlého těsta. Nakonec stěrkou uhladíme povrch a upečeme. Po upečení pokapeme rumem, potřeme pikantní zavařeninou a na to nalijeme citrónovou nebo rumovou polevu a krájíme na řezy, které jsou dvoubarevné
5) biskupský chlebíček - do mouky přidáme ještě našlehaný sníh z bílků, malou lžičku jedlé sody nebo 1/2 prášku do pečiva a dáme sekanou čokoládu, sekané mandle, ořechy, kandované nebo sušené ovoce, rozinky apod. Z tohoto těsta jdou i muffinky nebo lze péci v pekáčku nebo na plechu s vyšším okrajem a po upečení poléváme čokoládovou polevou, můžeme sypat mandlemi atd.
6) jablkový koláč - do těsta přidáme lžičku skořice, 2-3 nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka a hrst rozinek
7) perník - místo prášku do pečiva dáme kypřící prášek do perníku, 1/2 lžičky skořice, 2 lžíce kakaa, rozinky a sekané kandované nebo sušené ovoce či ořechy nebo mandle. Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném pekáčku nebo na plechu s vyšším okrajem a po upečení poléváme libovolnými polevami a zdobíme ořechy, mandlemi atd.
8) muffinky - do těsta přidáme čtvrtlitrový hrnek drobného ovoce (rybíz, maliny, borůvky) a do mouky špetku jedlé sody
Jistě je ještě řada dalších možností.
Těsto olejové pečeme nejprve při 180 °C a ke konci dopékáme při 150 °C. Plníme vždy do forem vymaštěných tukem a vysypaných hrubou moukou nebo strouhankou (s výjimkou muffinek - u těch těsto plníme do papírových košíčků).
Do pekáče nebo na plech můžeme výhodně použít pečící papír a pak není třeba pekáček vymazat a vysypat moukou (strouhankou).